VZW: wijziging van statuten - stappenplan

Als een vzw haar statuten wenst te wijzigen, moet zij een aantal regels en formaliteiten in acht nemen.

Statuten wijzigen

1. Wie kan de statuten wijzigen?

De bevoegdheid om de statuten te wijzigen is uitsluitend voorbehouden aan de algemene vergadering. De raad van bestuur kan slechts wijzigingen voorstellen die alleen de algemene vergadering al dan niet kan goedkeuren.

Algemene vergadering

2. Hoe moet de algemene vergadering worden bijeengeroepen?

De algemene vergadering wordt door de raad van bestuur bijeengeroepen. De raad van bestuur kan verplicht worden tot het bijeenroepen ervan op verzoek van ten minste een vijfde van de vaste leden.

De leden moeten ten minste acht dagen voor de datum van de algemene vergadering worden bijeengeroepen. De agenda wordt bij de oproepingsbrief gevoegd. De voorgenomen wijzigingen moeten uitdrukkelijk in de oproeping zijn vermeld.

Aanwezigen op de algemene vergadering

3. Welk stem- en aanwezigheidsquorum is vereist?

a) Aanwezigheidsquorum

Opdat een algemene vergadering op geldige wijze een beslissing kan nemen over een statutenwijziging, moet ten minste twee derde van de vaste leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn. In de statuten kan een strenger quorum zijn bepaald.

Ingeval dat quorum evenwel niet wordt bereikt, kan een tweede algemene vergadering worden bijeengeroepen, die kan beraadslagen en besluiten, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Er moeten tussen de twee vergaderingen ten minste 15 dagen zitten.

b) Stemquorum

Om een statutenwijziging te kunnen aannemen is ten minste twee derde van de stemmen vereist.

Indien de wijziging betrekking heeft op het doel van de vzw, is het vereiste stemquorum vier vijfde. Hetzelfde aantal is vereist in geval van ontbinding.

In alle gevallen kunnen de statuten voorzien in een strenger quorum.

Rechtbank van Koophandel

4. Welke openbaarmakingsformaliteiten zijn er?

Zodra de statutenwijziging(en) is (zijn) aangenomen door de algemene vergadering, moet(en) zij worden neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel. Het is aan te bevelen tevens een gecoördineerde tekst van de statuten naar aanleiding van de wijziging ervan neer te leggen.

De griffie van de rechtbank van koophandel deelt de statutenwijziging mee aan het Belgisch Staatsblad met het oog op de bekendmaking ervan.

Daartoe moet de vzw de inhoud van de wijzigingen noteren op het formulier ad hoc dat beschikbaar is bij de griffie van de rechtbank.

 

Hulp nodig bij het wijzigen van je statuten? Neem contact!