Stroomonderbreking door afschakelplan

Wat als … door het afschakelplan de stroom wordt uitgeschakeld?

Stroomonderbreking

Ondernemers weten van aanpakken, ook bij een stroomonderbreking. Het kan van pas komen, want door tijdelijke inactiviteit van meerdere kernreactoren dreigt bij een strenge winter de stroomvoorziening in gevaar te komen.

Om te voorkomen dat het hele land zonder stroom zou vallen, kan de overheid bepaalde gebieden voor bepaalde tijd zonder stroom zetten. Dat gebeurt wel uitsluitend in extreme nood, als alle andere maatregelen om het stroomaanbod te verhogen en het elektriciteitsverbruik te verminderen ontoereikend zijn.

Hoe dat concreet in zijn werk zal gaan, werd vastgelegd in een afschakelplan.

Het afschakelplan praktisch

Om de afschakeling vlot te laten verlopen werd België in acht schijven verdeeld.

In geval van een stroomtekort worden de verschillende schijven in een beurtrolsysteem afgeschakeld, beginnend met de laagste schijf (schijf 8). Als er na de afschakelingsperiode van een bepaalde schijf nog steeds een stroomtekort is, dan is het de beurt aan de volgende schijf. Zo kunnen steeds volgende schijven zonder stroom gezet worden, gaande van schijf 8 tot schijf 2. Schijf 1 is een speciale schijf, gereserveerd voor onverwachte afschakelingen. Het is ook mogelijk dat er meerdere schijven tegelijk worden afgeschakeld.  

Een eventuele afschakeling wordt enkele dagen op voorhand aangekondigd en vindt normaal gezien plaats tussen 17 uur en 20 uur. Zowel de geschatte tijdsduur als de verdeling in schijven zijn echter indicatief. 

Wat kan je als UNIZO-ondernemersvereniging doen ?

Het spreekt voor zich dat een afschakeling zware gevolgen kan hebben voor jullie leden-ondernemers. Daarom nemen we samen de verschillende stappen door die je kan nemen om hen zo goed mogelijk te begeleiden in dit noodgeval.

Je eerste aanspreekpunt is je gemeente of stad. De lokale overheid vormt immers een belangrijke schakel op vlak van voorbereiding en communicatie. 

Meer weten over stroomonderbrekingen door het afschakelplan?

Download de brochure